2016. március 25., péntek

Rendszerellenes feliratok szerte az országban

Kim Jeong-eun, Észak-Korea vezetője (via KCNA)

Ryanggang (량강; Rjanggang)* tartomány Samsu (삼수; Szamszu) megyéjében 2016. január elsején valaki a Poseong (포성; Phoszong) vasútállomás falára egy Kim Jeong-eun-t (김정은; Kim Dzsongün) becsmérlő feliratot helyezett el. A hatóságok azóta is próbálnak a nyomára akadni az elkövetőnek, de sikertelenül, mivel az újév miatt óriási forgalom volt az érintett állomáson. A téma annyira felkapott lett, hogy a helyiek, akiket a vezető újévi beszédének elemzésére tereltek össze január 3-án a helyi közösségi házba is inkább a felirattal voltak elfoglalva.



Az észak-koreai hatóságok legnagyobb erőfeszítései ellenére is futótűzként terjedt a hír, és szerte jelennek meg az országban vezér- és rendszerellenes feliratok, Pyeongyang-ban, (평양; Phenjan) Észak-Korea fővárosában, és legnagyobb városaiban, köztük Sariwon-ban (사리원; Szarivon), Pyeongseong-ban (평성; Phjongszong), Hamheung-ben (함흥; Hamhüng), és Cheongjin-ban (청진; Cshongdzsin).



Tavaly októberben a Koreai Munkapárt fennállásának 70. évfordulóját hirdető plakátokat rongáltak meg ismeretlenek, ekkor Kim Jeong-eun kemény megtorlást ígért mindenkinek, aki ilyesmire vetemedik.



* A koreai tulajdonneveket Revised Romanization alapján írjuk, zárójelben koreai írással, és magyaros átírással közöljük. A dőltbetűvel szedett szavak a magyar helyesírás szerint rosszul rögzült átírási alakok.

Budapest, 2016. március 25.
(via 자유아시아방송)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése