2016. október 9., vasárnap

13-an meghaltak, miközben a Kimek portréit próbálták megmenteni az áradás közepette.



Az Észak-Hamgyeong tartományban zajló súlyos áradásban késő Augusztusban  egy tanárokból és diákokból álló csoport életét  vesztette egy Hoeryonghoz közeli iskolában, miközben próbálták megmenteni  Kim Ir Szen és Kim Dzsong-il portréit.
„ A Songhak Gimnáziumban, mely Hoeryong mellett található, 7 tanár –beleértve az igazgatóhelyettest – és 6 diák vesztette életét, miközben portrékat és olajfestményeket próbáltak kimenteni az áradó vízből.” mondta egy Észak-Hamgyeong tartománybeli forrás a Daily NK-nak Október 5-én.

„Az igazgatóhelyettes, félve a büntetéstől, amiért nem védte megfelelően az idealizált tárgyakat, az áradás közben vészhelyzetet hirdetett majd a mentésbe csatlakozó tanárok és diákok meghaltak.”
Észak-Koreában azok a polgárok, akik a Kim-család portréit megmentik, hősökként tisztelik, míg akik az emberek, vagy ingóságok mentésén fáradoznak, ideológiai bírálat célpontjaivá válnak. Az állam parancsba adta a „Gyeolsaeongwi 決死擁 결사옹위elvéhez való makacs ragaszkodást, amely elv lényegében előírja, hogy az emberek a vezetők portréinak biztonságba helyezését még a családjuknál is előbbre valónak tartja.

Ha nem sikerül a portrékat megmenteni, az bekerül az egyén hivatalos iratiba és életük végéig ott is marad. Politikai büntetések is vannak, például a Pártból való kitiltás. Ily módon a rezsim a hűséget az emberek megélhetésének és társadalmi helyzetének közvetlen fenyegetésével kényszeríti ki.
„Ha az igazgatóhelyettes nem mutatja ki a hűségét, akkor elkerülhették volna a tragédiát. Ez a Párt által olyannyira kihangsúlyozott, kikényszerített hűség vezette őket a halálba” tette hozzá a forrás.
„A hatóságok még csak nem is próbálják megbecsülni a halottak hűségét”, folytatta, hozzátéve, hogy „A lakosság szerint hiába haltak meg és az lenne  a fontos, hogy a saját életük legyen előbbre való”

Bár a tanárok és diákok holttestei még nem kerültek elő, a hatóságok az idealizált tárgyak és lakóépületek helyreállítására összpontosítanak, azt állítva, hogy nem ők voltak az egyetlen áldozatai az áradásnak.
Egy másik észak-hamgyeongi forrás szerint az áldozatok családtagjai nem léphetnek kapcsolatba a kormánnyal az eset kapcsán. mert ez közvetlenül a Tábornok (Kim Dzsong-ün) hatáskörébe tartozik.

Ők inkább az elhunyt igazgatóhelyettes felé fejezik ki dühüket, mondván „Nem kellett volna belevinnie a diákokat a veszélyes hullámokba”, továbbá, „Hogyan nyugodhatnának békében a szegény gyermekek, miután ilyen borzalmas körülmények között haltak meg?”

Via Daily NK

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése