2018. május 5., szombat

Kínánál és Vietnamnál is gyorsabb gazdasági növekedést szeretne Észak-Korea

I Dzsongszok, a korábbi egyesítési miniszter (középen) előadja nyitóbeszédét. Forrás: Hankyoreh

"Észak-Korea a jelek szerint új rendszert akar létrehozni a rezsim biztonsága érdekében. Az üzenet az lehet, hogy feladja az atomprogramját, miután ezt a rendszert létrehozta és hogy így még Kínánál és Vietnamnál is gyorsabb ütemű gazdasági növekedést szeretne elérni, így gazdasági jólétet hozva az országba." mondta I Dzsongszok (Lee Jong-seok; 이종석), a korábbi egyesítési miniszter.

Ez volt I elemzése a nyitóbeszédében az okokról, amik miatt Észak-Korea olyan kezdeményezőkészséget mutatott a Korea-közi csúcstalálkozó és az Észak-Korea-USA találkozó kapcsán a Demokrata Párt fórumán, ahol a Korea-közi találkozó eseményeit értékelték.

I az Egyesült Államokkal való tárgyalási tapasztalatairól is beszélt. "2003 és 2005 közötti tárgyalásaink az észak-koreai atomkérdésről az Egyesült Államokkal komplikáltan mentek, mert az USA tisztviselői szerint az atomkérdés fontos, de az emberi jogok kérdése is az, és a két kérdést egyidejűleg akarták megoldani."

"Az észak-koreaiak valószínűleg úgy hiszik, hogy a hangulat az USÁ-n belül, amely immár csak az atomkérdésre fókuszál (a korábbiakkal ellentétben), és az USA elnökének, Donald Trumpnak a politikai akarata végső soron annak köszönhetően alakult így, hogy Észak-Korea bizonyítottan birtokol atomfegyvereket és ICBM-eket (interkontinentális ballisztikus rakéta), melyek képesek elérni az amerikai szárazföldet" tette hozzá.

"Kim Dzsongün képes garantálni a rezsim stabilitását egy USA elleni harcban, de ez olyan nyomás alá helyezi, hogy alig tudja etetni az embereit. Azt mondja, hogy hajlandó ezt feladni egy új kormányzati modellért, és azt akarja, hogy az amerikaiak együtt dolgozzanak vele".

A kérdéses kormányzati modellt illetően így nyilatkozott: "Észak-Korea korábban soha nem mondott ilyet, de amennyire meg tudom mondani, egy új rendszerrel akarják garantálni a rezsim biztonságát."

"Ezt az új rendszert az Egyesült Államokkal való diplomáciai kapcsolatok létrehozásával, békeszerződés aláírásával, a Korea-közi kapcsolatok normalizálásával és a Kínával való tradicionális kapcsolatok helyreállításával teremtenék meg, miközben az észak-koreai népet virágzó gazdasággal látnák el." magyarázta.

"A Panmundzsomi Nyilatkozat első cikkelye meghatározza a gazdasági ösztönzőket, melyeket Észak-Koreának juttatnak annak érdekében, hogy támogassák a stratégiai döntését, mellyel egy szegény, atomfegyverrel rendelkező országból egy fejlődő gazdaság válhat." mondta Cso Szongnjul (Cho Sung-ryul; 조성률), a Nemzetbiztonsági Stratégiai Intézet kutatója a "Panundzsomi Nyilatkozat és az Észak-Korea- USA csúcs kihívásainak értékelése" című előadáson.

Forrás: Hankyoreh

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése