2019. január 23., szerda

Svédországban rendezhetik meg a további Észak-Koreával kapcsolatos találkozókat

2차 북미정상회담 첫 실무협상이 진행된 스톡홀름 외곽 휴양시설
A tárgyalások helyszíne Stockholm külterületén. Forrás: Yonhap


A néhány nappal korábbi USA, Dél-Korea és Észak-Korea részvételével zajlott találkozót követően felmerült annak az ötlete, hogy az Észak-Koreáról szóló következő konferenciát az érintett országok részvételével megint Svédországban tartsák, ott találkozzanak a részt vevő delegációk.

A február végére tervezett második Észak-Korea-USA találkozó után az északi atomkérdéssel kapcsolatos hatoldalú tárgyalásokat Észak- és Dél-Korea, illetve az USA, Kína, Oroszország és Japán részvételével jó eséllyel szintén Svédországban rendezik majd meg tavasszal

A Dagens Nyheter nevű svéd napilap szerint a korábban Stockholm külterületén megtartott, az USA, illetve Észak- és Dél-Korea találkozóját követően még egy másikat terveznek. A meghívott országok közül néhányan már pozitív visszajelzést adtak.

Svédország 1973-ban a nyugati országok között egyedülálló módon baráti kapcsolatokat létesített Észak-Koreával, majd követséget is nyitott a két ország melyek azóta is jó kapcsolatot ápolnak.
Sőt, Észak-Koreában Svédország képviseli az Egyesült Államok érdekeit, mint a konzuli szolgálat, illetve aktívan beavatkozik és közvetít a két ország között, ha valami probléma vagy konfliktus merül fel.

Előzőleg a svéd külügyminisztériummal együttműködve a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (Stockholm International Peace Research Institute; SIPRI) január 19-től 21-ig nemzetközi találkozót rendezett, melyen részt vettek Stephen Biegun,  az USA különleges képviselője Észak-Koreában; a dél-koreai I Do-hun, a Koreai-félsziget béketárgyalásokért felelős vezetője; (한반도평화교섭본부장, 韓半島平和交涉本部長), és Észak-Korea külügyminisztere, Cshve Szon-hi.
Cshve Szon-hi (최선희) és Biegun. Forrás: YonhapBiegun és Cshve ezen a konferencián találkozott először a Biegun kinevezése óta eltelt öt hónapban, ahol a küldöttségek 3 napon át tárgyaltak, és ahol elkezdték a második USA-Észak-Korea csúcstalálkozó előkészületeiről folyó magasabb szintű tárgyalásokat.

Margot Wallström, a svéd külügyminiszter szerint a tárgyalások őszinték voltak, jó hangulatban zajlottak.Via Yonhap News

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése