2018. augusztus 31., péntek

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint Észak-Korea nem állította le az atomtevékenységet

북한이 실제로 핵 활동을 중단한 아무런 징후도 포착하지 못했다고 유엔의 핵감시 기구인 국제원자력기구(IAEA)가 밝혔다.
Az ENSZ atomtevékenységet megfigyelő szervezete, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (International Atomic Energy Agency; IAEA) jelentése szerint nincs jele annak,. hogy Észak-Korea valóban leállította volna nukleáris tevékenységét.
AFP 통신이 21일 확인한 IAEA 보고서에 따르면 IAEA는 "북한의 핵 프로그램의 지속과 추가 진전, 이와 관련한 북한의 발언은 지대한 우려를 초래하고 있다"고 지적했다.

Az északi atomprogram megmaradása és foyltatása és az ehhez kapcsolódó északi közleményk a lehető legnagyobb aggodalmat válják ki - mutata ki (indicate)

Ebben a jelntésben Amano Yukia, az IAEA vezérigazgatója a korábban publikáltakra a tervek szerint az IAEA jövő havi tanácson mutatja be hivatalosan.

A jelentés hozzáteszi, hogy az április végén és májusban a Jongbjonban(영변; Yeongbyeon) lévő nukleáris hulladék újrafeldolgozó üzem sugárzáskémiai kutatóközpontjában gőzüzemű hőfejlesztő működésének jeleit észlelték.

Azonban az IAEA szerint  a hőfejlesztő működésének vizsgált időszakában az atomreaktor elhasznált üzemanyagából nincs elég idő plutóniumot kivonni.

A Yomiuri Shinbun megszerzett egy az IAEA által kiadott éves jelentést, mely az elmúlt egy év során Jongbjonban lévő 5 megawattos grafitmoderátoros reaktor és az újrafeldolgozó üzem működésének jeleit erősíti meg.

이 신문은 이와 함께 "북한이 핵 개발을 계속 진전시키고 있다"며 "핵·미사일 개발 포기를 요구한 유엔 안전보장이사회 결의에 위반하는 것으로 매우 유감이다"라는 표현이 보고서에 들어가 있다고 전했다.



신문은 영변 방사화학연구소의 증기가열기 가동 흔적과 관련해서는, 사용후 연료에서 플루토늄을 추출하는 데는 더 긴 운전기간이 필요한 만큼, 증기가열기 가동은 공장가동을 위한 준비이거나 유지 관리상 목적으로 이뤄졌을 가능성도 있다고 지적했다.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése