2018. október 20., szombat

Észak-Korea lehetővé tette USA-ban gyártott laptopok eladását

The back of a used Dell laptop computer sold in Pyongsong is shown in an undated photo.
Egy Phjongszongban árult Dell laptop hátulja. A felirat: "Állami Rádiófelügyeleti Igazgatóság, ellenőrzés dátuma: Csucshe 106. év január 16." és a sorszám. RFA

Az észak-koreai hatóságok nemrég lehetővé tették egy északi tartományban, hogy az állami tulajdonban lévő boltoknak az Egyesült Államokban gyártott laptopok eladását, egyben visszavonva egy korábbi, erre vonatkozó tilalmat. 

A laptopok most közfigyelemnek örvendenek Dél-Phjongan (평안 남도) tartomány Phjongszong (평성) városában. Egy állam által üzemeltetett bolt egyszer csak elkezdett USA-ban gyártott termékeket reklámozni, mivel a Központi Bizottság hivatalosan is lehetővé tette az Államokban készített termékek eladását - tájékoztatta az RFA-t egy névtelenséget kérő forrásuk.

Ez talán azért történhetett, mert az Központi Bizottság az észak-koreai-amerikai kapcsolatok javulásában reménykedik, de ami meglepő, az az, hogy nem ellenőrzik azok eladását annak ellenére, hogy korábban egyenesen büntették.

A Phjongszongban árult laptopok köztük különféle márkák szerepelnek, HP, Dell, T400 és Kínából csempészik be az országba. Korábban ugyanez a bolt Kínában összeszerelt amerikai laptopokat árult, de kínai laptopoknak álcázták őket, félve a büntetéstől, amiért megszegik a kormány USA-ellenes irányvonalát. 

Egy másik forrás szerint, mivel sok főiskola és tartományi adminisztratív iroda van Phjongszongban, a laptopok iránt nagy a kereslet, mind kormánytisztviselők, mind iskolás tanulók részéről. így a phjongszongi üzlet menedzsere Sinidzsuból (신의주) egy határvárosból hozat a kereskedőkkel használt HP és Dell laptopokat és 300 dollárért (kb. 84.000 Ft) árusítja darabját. Észak-koreai laptopok is vannak, de kicsi a tárhelyük és gyakran tönkremennek, ezért diákok nem kedvelik ezeket. Az emberek dél-koreai MP3-lejátszókat, pendrive-okat és SD-kártyákat használnak, de amerikai laptopokkal, mert a dél-koreai laptopok még tiltottak. 

Eközben a tehetősebb észak-koreaiak és magas rangú tisztviselők Apple Macbookokkal dicsekednek. 

Azonban azoknak az észak-koreaiaknak, akik laptopot használnak, regisztráltatniuk kell a számítógépeiket a helyi állambiztonsági irodában. Azokat a laptopokat, amelyeken nincs rajta az Állambiztonsági Iroda ellenőrző pecsétje, akármikor elkobozhatják.

Forrás: Radio Free Asia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése